Dienstverlening door vrijwilligers

In de wet wordt vrijwilligerswerk gedefinieerd als het verrichten van activiteiten, onverplicht en onbezoldigd, en dit ten behoeve van anderen of de samenleving, ingericht door een organisatie.

Budgethouders (zowel mensen met een fysieke als een mentale beperking) die ondersteuning nodig hebben, kunnen een beroep doen op vrijwilligers. Het kan gaan om familieleden, vrienden, een buur, …

Enkele voorbeelden:

  • Je hebt een fysieke beperking en vraagt regelmatig aan een kennis om je te vervoeren.

  • Je hebt een dochter met een verstandelijke beperking. Je buurmeisje komt soms babysitten zodat jij boodschappen kan doen.

Je kan als budgethouder éénzelfde persoon inschakelen als werknemer én als vrijwilliger, maar zijn takenpakket moet in beide gevallen verschillen.

Als je een vrijwilliger wil inschakelen moet je als individu altijd een beroep doen op een organisatie die zorgt voor:

  • de verzekering van een aantal risico’s verbonden aan het vrijwilligerswerk

  • de vergoeding van de kosten die door de vrijwilliger werden gemaakt

Focus op Emancipatie vzw is vertrouwd met persoonsvolgende financiering. Wij maken het administratieve luik in orde voor jou.

De wet op vrijwilligerswerk legt een aantal verplichtingen op aangaande verzekering om de vrijwilligers beter te beschermen. Focus op Emancipatie heeft een polis afgesloten om de burgerlijke aansprakelijkheid van de organisatie en de vrijwilliger te dekken. Bijkomend dekt deze polis lichamelijke schade die vrijwilligers zouden oplopen bij het uitvoeren van vrijwilligerswerk of op weg van en naar de activiteiten.

Wij zorgen voor een snelle betaling van de vrijwilligersvergoedingen, gemiddeld binnen de twee tot drie weken na de ontvangst van de kostennota. 

Vervolgens worden deze kosten gefactureerd aan de budgethouder en wordt hierbij een kost voor de administratie en verzekering aangerekend (zie ‘voorwaarden en tarieven‘). De budgethouder kan deze factuur inbrengen in zijn PVB via ‘mijn vaph’.

Bij vragen kan je ons altijd vrijblijvend contacteren op het nummer 011 85 84 66 (elke werkdag van 9u00 tot 12u00), of via mail: vrijwilligers@focusopemancipatie.be. 

OPGELET Vanaf 1 juli 2021 geldt er een nieuwe kilometervergoeding van maximaal 0,3707 euro per kilometer. De aangepaste documenten vind je op onze pagina ‘Documenten‘.